środa, 15 lipca 2015

Tarta kokosowa z pianką z białej czekolady

Kokosowo mi :) Oto i trzecia urodzinowa propozycja goszcząca niedawno na moim stole. Tym razem coś niesamowitego w smaku, specjalnie dla fanów kokosa i białej czekolady. Za oknem ukrop więc ciasta ucierane nie są moim faworytem. Co się jednak tyczy tarty - można ją podać na zimno :) Biała czekolada wspaniale współgra z kokosem - dlatego i do kruchego spodu i do masy czekoladowo śmietankowej dodałem masę wiórków. Bez zbędnego gadania zapraszam Cie do wykonania własnej Tarty kokosowej z białą czekoladą :)





Składniki na tartę o średnicy 24 centymetrów:
Tarta:
* 1,5 szklanki mąki pszennej,
* 1,5 szklanki mąki krupczatki,
* 70 gramów wiórek kokosowych,
* 170 gramów masła,
* 2 jaja,
* 2 łyżki śmietany,
* proszek do pieczenia.

Krem:
* 400 gramów śmietany 30%,
* 200 gramów białej czekolady,
* 100 gramów wiórków kokosowych.
* 5 łyżek cukru pudru.



1. Składniki na tartę wyrabiamy na spójne ciasto.


2. Ciastem wylepiamy formę do tarty. Wkładamy na 15 minut do lodówki. Pieczemy 20 minut w temperaturze 170 stopni. Następnie upieczony spód chłodzimy.


3. Gdy spód będzie już mocno schłodzony, przygotowujemy masę. W kąpieli wodnej/mikrofali rozpuszczamy czekoladę. W misce ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Następnie dodajemy przestudzoną białą czekoladę, a na końcu wiórki. Całość miksujemy (jak najkrócej). Gotową masą smarujemy spód tarty i obsypujemy wiórkami kokosowymi. Tarta powinna się chłodzić w lodówce około 3 godzin.
  

4. Po schłodzeniu - tartę kroimy i podajemy :D Smacznego :)



2 komentarze:

  1. Cudnie wygląda pod tą kokosową pierzynką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy tej mąki na ciasto nie jest za dużo (w sumie 3 szklanki) , koleżanka z pracy robiła to ciasto i jak na taką średnice formy to bardzo dużo ciasta wychodzi.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj przepis