niedziela, 13 września 2015

Tropikalne trufle a la Pinacolada

Po dość długiej nieobecności wracamy z wielką ilością nowych, prostych (choć nie zawsze) przepisów :) Dziś przepis prosty, ale jakże pysznie tropikalny :D Trufelki a la Pinacolada są mocno alkoholowe i słodkie. Dzięki zastosowaniu rumu typu Golden Rum - nabierają one właściwego charakteru. Jedynym warunkiem, by nasze wyroby były odpowiednio smakowite - jest przetrzymanie ich przez noc w lodówce (smaki muszą się przegryźć). Przepis polecam banano i kokosożercom - ponieważ na tym opiera się niniejszy przepis. Johoho i do przodu - zapraszam :)



 


Składniki na kilkanaście trufelek:
* 2 banany,
* 50 gramów suszonego ananasa,
* 50 gramów wiórków kokosowych,
* 2 łyżki oleju,
* rum do smaku (zalecam jednak maksymalnie 50 ml),
* 100 gramów zmiksowanego blenderem ananasa (ja użyłem ananasa z puszki [należy go przed miksowaniem dokładnie odsączyć]),
* 450 gramów herbatników pokruszonych na pył.  

* wiórki kokosowe do obtoczenia gotowych trufelek.
 


1. Wszystkie składniki umieszczamy  w misce i mieszamy dokładnie. Tak przygotowaną masę wkładamy do lodówki (aby stała się plastyczna i by można z niej było formować kulki).


 2. Gdy masa osiągnie wystarczającą gęstość - formujemy trufle; obtaczamy w wiórkach kokosowych; układamy na formie; wstawiamy do lodówki na całą noc.


3. Trufelki należy wyjąć z lodówki 30 minut przed podaniem . Smacznego Johoho :D



1 komentarz:

Drukuj przepis