środa, 13 sierpnia 2014

Ślimaczki drożdżowe z czekoladą / jabłkami

Brat potrzebował ciastka do pracy. Nie było by to nic dziwnego - z tym że powiedział o tym 4 godziny przed naszą sleep time :P Co zrobić szybko smacznie i dla dużej ilości osób ? Otóż można zrobić pyszne ślimaczki drożdżowe czekoladowe z serkiem Almette i jabłkowe. Przepis prosty i szybki (stosunkowo). Zapraszam więc do wypiekania własnych ślimaczków :D



Składniki:

ZACZYN:
* 15 gramów drożdży,
* 40 mililitrów mleka,
* 1 łyżka cukru,
* 1 łyżka mąki,

CIASTO:
* 300 gramów mąki (2 szklanki),
* 50 gramów cukru pudru (1/5 szklanki),
* 100 mililitrów jogurtu naturalnego,
* 50 gramów masła,
* 2 jajka,
* 2 łyżki mleka,
* torebka cukru waniliowego,
* Szczypta soli,

FARSZ JABŁKOWY:
* 4 duże starte jabłka + 3 łyżki cynamonu + 4 łyżki kaszy manny,
FARSZ CZEKOLADOWY:

*100 gramów czekolady  + 3 łyżki cukru,


*Zalewamy 3 łyżkami wrzątku i 50 gramami roztopionego gorącego masła. Mieszamy energicznie do chwili połączenia się wszystkich składników, po tym czasie należy wmieszać 200 gramów serka śmietankowego Almette.



1. Sporządzamy zaczyn (na ciepłym mleku) - odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia,

 

2. Składniki na ciasto wsadzamy do miski,


3. Dodajemy zaczyn,


4. Wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięciana 30 minut,



5. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy,

6. Nakładamy farsz,


7. Rolujemy tak by koniec (posmarowany rozbełtanym jajkiem) skleił się - i czekamy 15 minut.


8. Kroimy ślimaczki i wkładamy do formy silikonowej na muffinki i smarujemy rozbełtanym jajkiem.


 9 Podobnie postępujemy w przypadku innego farszu,



10. Pieczemy 15 minut w temperaturze 170 stopni,



11. Smacznego






Z dziećmi i dla dzieci 2014

2 komentarze:

  1. Ależ z Ciebie dobra siostra :)
    Prawdziwe pyszności bratu przygotowałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooooooo... Super!
    Uwielbiam!
    (Zebym tylko miala w kuchni elfika, ktory je dla mnie zrobi...)
    :)
    Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń

Drukuj przepis