niedziela, 3 sierpnia 2014

Drożdżowa róża z jabłkami jagodami i migdałami

Trzeba dbać o Polski rynek owoców - a szczególnie teraz. Moja propozycja na ten czas, kiedy to na złość pewnemu politykowi zagranicznemu trzeba robić - to drożdżowa róża z jabłkami jagodami i migdałami ^^ Ciasto proste i smaczne - szczególnie polecane na upały. 

 






Składnik:
* 500 gramów mąki (3 szklanki),
* 60 gramów cukru (1/4 szklanki,),
* 1 cukier cynamonowy,
* 1 torebka suszonych drożdży,
* 50 gramów masła,
* 150 mililitrów mleka (2/3 szklanki),
* 2 jajka,
* saszetka cynamonu,

* 4-5 dużych jabłek,
* 4 łyżki płatków migdałowych,
* 2 garści suszonych jagód,
* 150 gramów jogurtu waniliowego,
* skok z cytryny,




1. Wszystkie składniki suche wsypujemy do miski. Do nich dodajemy jaka, i wcześniej roztopione masło z mlekiem (musi być ciepłe).


2. Wyrabiamy i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia,


3. Międzyczasie obieramy i kroimy w piórka jabłka (a następnie obmywamy w soku z cytryny by nie sczerniały), dodajemy migdały i jagody,


4. Gdy ciasto wyrośnie - rozwałkowujemy na grubość 2 centymetrów,



5. Nakładamy jogurt i farsz.


6. Ciasto kroimy na pasy,


7. Układamy pionowo by powstała róża,



8. Smarujemy jajkiem i pieczemy 40 minut w 170 stopniach,


9. Chłodzimy i jemy ^^





Błękitne skarby lata! Jabłka wolności

2 komentarze:

Drukuj przepis