sobota, 12 lipca 2014

Mini tarta cytrynowa z bezą

Była już kiedyś tarta cytrynowa. Jednak z powodu kwaśnego wyrazistego smaku - nie wszystkim przypadła do gustu. Na urodziny organizowane w pracy postanowiłem wykonać również cytrynowe cudo - ale bardziej zbalansowane smakowo. Tak powstały mini tarty cytrynowe z bezą ^^



Składniki na 4 mini tarty:
ciasto:
* 300g mąki
* 50g cukru
* 125g masła
  *1 łyżki wody,
* sok i skórka z jednej cytryny,
1 żółtko,

masa cytrynowa:
* sok i skórka z 3 cytryn
* 200 ml wody,
* 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
* 5 łyżek cukru białego,
* 2 żółtka,

beza:
* 3 białka,
* ponad 1/2 szklankę cukru, 

1. Masło łączymy z mąką,



2. Dodajemy resztę składnków,
 

3. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 30 minut,


4. Wylepiamy ciastem foremki,


5. Obciążamy ryżem lub kaszą,


6. Pieczemy 5 minut w 180 stopniach, a następnie po ściągnięciu obciążenia pieczemy jeszcze 10 minut w temperaturze 150 stopni,


7. Do garnka wlewamy wodę z rozrobioną mąką, sok z cytryn i skórkę cytrynową,


8. Gotujemy do chwili uzyskania ciągnącej się mieszaniny (ciągle mieszamy),


9. Po ostygnięciu dodajemy żółtka i cukier. Łączymy energicznie mieszając,


10. Krem cytrynowy przekładamy do foremek,


11. Ubijamy białka z cukrem do momentu uzyskania bardzo sztywnej masy,


12. Używając szprycy - zdobimy pianą nasze mnini tarty,



 13. Ciasta wkładamy do piekarnika - i pieczemy jeszcze 40 minut w temperaturze 150 stopni,


14. Smacznego ^^


3 komentarze:

  1. O mniam! Ależ to musi być dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak tylko lubisz cytryny - a właściwie połączenie smaku kwaśnego ze słodkim - to jest idealne ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda rewelacyjnie!! Pozdrawiam i zapraszam do Nas!

    OdpowiedzUsuń

Drukuj przepis