niedziela, 2 listopada 2014

Tarta z jabłkami i cynamonowym karmelem

 Jabłkami usiane są stragany Kleparza krakowskiego. Jest niewiele osób, które jabłek nie lubią. Proponuję więc przepis na szybką i słodziutką tartę jabłkową. Jest to ciasto mocno aromatyczne i kruche, na które skusi się największy łasuch. Karmel cynamonowy podczas pieczenia może zwabić naszych sąsiadów na niezapowiedzianą wizytę :D Zapraszam ^^ 
 



  


Składniki na ciasto:
* 150 gramów masła,
* 220 gramów mąki (1,5 szklanki),
* 110g cukru brązowego (pół szklanki)
* 1 żółtko
* szczypta soli
* 1,5 łyżki zimnej wody,

Ponad to:
* 3 duże słodkie jabłka
* 50 gramów masła,
* 4 łyżki cukru,
* 2 łyżki cynamonu/przyprawy do piernika,








1. Składniki ciasta wkładamy do miski,


2. Zagniatamy ciasto,


3. Ciastem wylepiamy formę na tartę - pieczemy 12-15 minut w 190 stopniach (pamiętając by przez pierwsze 5 minut obciążyć środek ciasta),


4. Międzyczasie przygotowujemy karmel. Do garnka należy włożyć wszystkie składniki karmelu - masło, cukier, cynamon,


5. Gotujemy do zgęstnienia - i studzimy,


 6. Upieczoną tartę studzimy,


7. Nakładamy jabłka (obrane i ścięte w piórka), 


8. Na jabłka nakładamy przestudzony karmel,


9. Pieczemy jeszcze 20 minut w 170 stopniach, SMACZNEGO :D

4 komentarze:

Drukuj przepis