poniedziałek, 3 listopada 2014

Racuchy Mamy Bolozaura

Korzystając z nieobecności mej w domu do kuchni wkradły się dobre duszki. Okazało się że oprócz porządku w kuchni czekały na domowników przepyszne pachnące świeżymi jabłkami racuchy. Racuchy mojej mamy są pyszne nie tylko z powodu wykorzystania w przepisie świeżych składników, ale także z faktu że do racuchów dodawana jest śmietanka. Zapraszam więc do wypróbowania tego zwykłego lecz niezwykłego przepisu 




Składniki na racuchy dla 3 osób:
* 1 szklanka mleka (250 mililitrów),
* 1 i 1/2 szklanki mąki (około 250 gramów mąki),
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
* 2 pełne łyżki śmietany 18%,
* 1 jajko,
* 4-5 jabłek,



1. Wszystkie składniki podane powyżej (oprócz jabłek), miksujemy na gładką gęstą masę,


2. Jabłka w całości obieramy,


3. Kroimy w krążki i wycinamy "środki",


4. Krążki dokładnie obtaczamy w cieście,
 

5. Smażymy do chwili uzyskania jasnobrązowego koloru,


6. Na koniec możemy oprószyć racuszki cukrem pudrem. Smacznego ^^



1 komentarz:

Drukuj przepis