poniedziałek, 14 lipca 2014

Pierogi w paski - z jagodami / borówkami

Pierogi to w moim odczuciu jedne z bardziej udanych wynalazków ludzkości. Obyło się w tym roku bez pierogów z truskawkami, gdyż mój brat raczej nie lubi ich. Pierogów z borówkami natomiast zje ile się da ^^. Korzystając ze spokoju niedzieli, dostępu do jagód i odrobiny wolnego czasu postanowiłem zrobić pierogi - lecz nie były to zwykłe zwykłe pierogi. Zapraszam do wypróbowania przepisu na pierogi pasiaste z borówkami / jagodami (oczywiście farsz może stanowić każdy dodatek).



  

 


Na około 50 pierogów potrzebujemy niewiele bo tylko:
* 400 gramów mąki (2,5 szklanki),
* 200 mililitrów wrzącej wody (3/4 szklanki),
jedno jajko,
* 50 gramów masła,
* łyżka cukru,
* szczypta soli,

* Farsz - w tym przypadku jagody,

1. Mąkę z jajkiem i masłem wykładamy na blat,

 

2. Wlewamy wrzącą wodę i mieszamy,


3. Zagniatamy ciasto (musi być elastyczne - jak jest za twarde dodajemy wody, zbyt lepiące dodajemy mąkę),


4. Dzielimy na 2 części - do jednej dodajemy 2 łyżki kakao,


5. Oba blaty należy rozwałkować i położyć na sobie,


6. Z Ciasto zwijamy w roladę,
 

7. Kroimy na 1,5 - 2 centymetrowe plasterki,


8. Każdy plasterek należy dobrze rozwałkować,


9. Nałożyć farsz,


10. I zalepić,


11. Gotowe pierożki należy wrzucić do gotującej się, posolonej wody - i gotować około 4-5 minut,


12. A na koniec najlepsze - wyciągamy i jemy ze smakiem ^^


Słodkie jagodowe lato Błękitne skarby lata! Z dziećmi i dla dzieci 2014

2 komentarze:

  1. W moim odczuciu tez...
    :D
    Nie jadlam takich prawdziwych, jagodowych cale lata... A pasiasty akcent nie zaszkodzi! ;)
    ympatyczne placuszki! :) Mnie nawet specjalnie przekonywac do takowych nie trzeba - wiem, na 100%, ze beda przebojem!
    :)
    Bardzo mi milo, ze jestes w akcji dziecinnej na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. O takich pierogach jeszcze nie słyszałam ;) Wyglądają przepysznie!
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj przepis