sobota, 14 czerwca 2014

Ptysie

Dziś dostałem zamówienie specjalne - rodzinne - na ptysie. Ptysie to coś co szybko można zrobić, a ich smak zadowoli nawet najwybredniejsze podniebienia ^^. To nic trudnego. Jeśli masz jakieś owoce i godzinę czasu - to 10-12 ptysi nie potrzebuje niczego więcej. Dziś się zatem nie rozpisuje tylko zachęcam do zakasania rękawów i przygotowania...:



 



Ciasto:
* 250ml wody (szklanka),
* 200g mąki (ponad szklanka),
* 5 jajek,
* 100g margaryny,

Krem przykładowy:
* 1 białko jaja kurzego,
* szklanka cukru,
* szklanka truskawek,
 

1. W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę z masłem,


2. Jajka wbijamy do naczynia,


3. Wsypujemy do gotującej się wody - mąkę,


4. Ściągamy garnek z gazu i energicznie mieszamy do połączenia się mąki. Studzimy 4 minuty,


5. Dodajemy jajka i miksujemy 3 minuty,



6. Gotową masę porcjujemy - w sposób przedstawiony na zdjęciu (po około 1 pełnej łyżce),


7. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200 stopni,



8. Przygotowujemy krem. Do miski wlewamy białko, zasypujemy cukrem i dodajemy truskawki. Miksujemy na najwyższych obrotach do chwili gdy krem będzie bardzo gęsty,


9. Szprycujemy krem i SMACZNEGO ^^




I na wesoło:
"Lepsze ptysie z dobrą masą,
niż kanapka z mdłą kiełbasą"

Milion smaków truskawek

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię :) Z tym różowiutkim nadzienie wyglądają prześlicznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A co najważniejsze - w zaledwie godzinkę każdy może takie mieć ^^

      Usuń

Drukuj przepis