poniedziałek, 9 czerwca 2014

Ciasto czekoladowe sufletowe - bez mąki i tłuszczu

Oto przepis na moje popisowe Czekoladowe ciasto sufletowe. Jest to ciasto składające się z małej liczby składników. Co ciekawo mimo braku mąki i tłuszczu jest ono pulchne i leciutkie. Jest mocno czekoladowe, dlatego dobrze komponuje się ze słodkimi konfiturami i bitą śmietaną 30%. Jest to przepis złudnie prosty – ciasta sufletowe wymagają jednak zdecydowania i pewnej szybkości ich wykonywania. Dodatkowy wymóg jest taki by nikt nie krzyczał, tupał, biegał, itp. przy piekarniku podczas pieczenia (bo ciasto opadnie).  Należy również pamiętać że ciasto bardzo wyrasta, a po wyciągnięciu znacznie opada – jest to naturalne ponieważ nie ma mąki, która by utrzymywała strukturę. Mimo wszystko jest lekkie i zaledwie jeden kawałek może doprowadzić do przesłodzenia.











Do wykonania ciasta o średnicy 20, max. 22 centymetrów potrzebne nam będzie:
* 6 całych, dużych jaj (albo 7 jajek wielkości M),
*100g cukru brązowego (ważne by był brązowy),
*400g czekolady deserowej lub mocno gorzkiej (według uznania),
* 200ml śmietany 30%,
* 50ml dobrej jakości rumu,




1. Zaczynamy od ubicia jajek z cukrem. Długo. 5 minut minimum, 

 

2. Równocześnie z ubijaniem roztapiamy czekoladę i chłodzimy,



3. Do ubitych jajek dodajemy po łyżeczce czekoladę (po dodaniu każdej porcji wymiksować dobrze)

4. Do masy czekoladowo jajecznej dodajemy śmietanę (nie ubitą wcześniej) i rum. Pamiętajmy że po dodaniu śmietany należy miksować jak najkrócej (tylko do tego czasu aż składniki się dobrze połączą),

5. Ciasto przenosimy do tortownicy,


6. Tortownicę otaczamy folią aluminiową i wkładamy do większej formy zalanej wodą.


7. Pieczemy godzinę w temperaturze 170 stopni,


8. Gdy będziemy studzić ciasto opadnie - ale to normalne, chłodzimy przez noc,



SMACZNEGO !!!





2 komentarze:

Drukuj przepis