piątek, 21 lutego 2014

Fit chlebek dukanowski


Jest to jeden z moich dawnych debiutanckich przepisów na FB i jeden z pierwszych, do którego zrobiłem zdjęcia ^^ Natchniony dietami i sportowym podejście do posiłku prezentuje ten oto chlebek, charakteryzujący się średnim indeksem glikemicznym, wysoką zawartością białka, a przede wszystkim bardzo smaczny. Chlebek polecam wszystkim diabetykom i sportowcom. Najlepiej smakuje na drugi dzień z serkiem wiejskim ;] Co jest potrzebne ?   


Potrzebne składniki:

* 1 szklanka otrąb pszennych [ ok 200 kcal],
* 1 szklanka otrąb owsianych [ok 350 kcal],
* 1 op. serka białego wiejskiego - najlepiej 200g [ok 170 kcal],
* 6 jajek [480 kcal],
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
* sól (1/5 łyżeczki), pieprz inne przyprawy,

1. Białka musimy ubić z solą i przyprawami w jednej misce, a żółtka w drugiej,


2. Do ubitych żółtek dodać otręby, serek i proszek do pieczenia, a następnie należy wszystko zmiksować na wysokich obrotach,



3. Teraz trzeba dodać do powstałej masy, ubite białka i wymieszać łyżką,


  

4. Ciasto teraz musimy wlać do blaszki metalowej/silikonowej (około 16 cm) i piec w 180 stopniach przez 60 minut,



5. Tak wygląda po upieczeniu ;]



SMACZNEGO - Ps.chlebek najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy zdąży zmięknąć ^^

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj przepis