środa, 19 lutego 2014

Ciasto budyniowe z jabłkami


Wieczór gier planszowych i karcianych, zawsze jest przyjemny ^^  Uczestnicy od intensywnej pracy umysłowej potrzebują cukru (by ich mózgi mogły tworzyć niezawodne plany strategiczne). Jednak co za dużo cukru to nie zdrowo. Dlatego dziś smaczne, ale nie bardzo słodkie ciasto budyniowe zapiekane z jabłkami. Budynie nadają waniliowego aromatu, a jabłka dodatkowo dosłodzą ciasteczko ;] A potrzebujemy tak niewiele bo:







Składniki

* 4 jajqa,
* 1 i 1/2 szklanki mąki,
* kostka masła,
* 1/3 szklanki cukru,
* cukier waniliowy,
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 2 łyżki kakao,
* 3 jabłka,
* 2 budynie waniliowe,
* 700 ml mleka. 


1. Gotujemy budynie według przepisu na tyle opakowania - z tym że używając 700ml mleka,


2. Topimy masło i dajemy do przestudzenia,

 

3. Obieramy jabłka - 4sztuki na wypadek gdybyśmy chcieli podjadać ^^


4. Następnie kroimy je na "piórka",

  

5. Teraz ciasto. Miksujemy jajka z cukrem i cukrem waniliowym,

  

  

6. Dodajemy powoli mąkę ...



7. ... i przestudzone masło,

  

8. Dzielimy ciasto i do 1/3 dodajmy kakao 

 

9. Teraz do 24 centymetrowej brytfanny wlewamy ciasto...



10. budyń.....


11. ciemne ciasto (by się nie pomieszało),


12. Na końcu wbijamy piórka z jabłka,




13. Pieczemy ciacho w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 40 minut.


14. SMACZNEGO !!! ^^

 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj przepis