Będąc
w Anglii usłyszałem o dziwnym wykorzystaniu owocu granatu - mianowicie
jako przybranie ciasta, którego głównym składnikiem jest szpinak. Po
próbach udało się sporządzić niniejszy przepis. Dodam od razu, że ciasto
jest ciastem na słodko, a jego wygląd onieśmieli nie jeden tradycyjny
wypiek.
Szpinak jest nietypowym składnikiem ciasta - niemniej jest bardzo dobry jeśli chodzi o konsystencje oraz utrzymanie wilgotności. Jeną z jego głównych zalet jest jednak kolor. Dzięki niemu można zrobić naprawdę efektowne wypieki zarówno słodkie jak i obiadowe. Niniejszy przepis jest skierowany do koneserów nie bojących się spróbować czegoś innego i nowego. Na prawdę polecam ten przepis ^^
Składniki:
*450 g mrożonego szpinaku,
*1 szklanka cukru,
*3 jajka,
*1 1/3 szklanki oleju,
*1,5 szklanki mąki pszennej,
* 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
*3 łyżeczki proszku do pieczenia,
Masa i ozdoby :
*2 śmietany śnieżki,
*1 serek homogenizowany,
*3 łyżki żelatyny,
*Granat i liczi,
1. Najpierw rozmrażamy szpinak [ja użyłem szpinaku mrożonego siekanego] i odsączamy porządnie,
2. Teraz ubijamy całe jaka i cukier na sztywną pianę,
3. Dodajemy cały olej [cała masa zgęstnieje bardzo],
4. Następnie czas na mąkę,
5. Teraz trzeba miksować aż wszystko się dobrze połączy ^^
6. Ostatni i najważniejszy składnik dodajemy na końcu,
7. Teraz przygotowujemy blaszkę - ciasto oryginalnie jest na tortownicę o
średnicy 24 cm. Ja użyłem nowej blachy w kształcie serca ;],
8. Wlewamy do niej ciasto,
9. Pieczemy 55-60 minut w 180 stopniach,
10. Po ostudzeniu - należy przekroić wyrośnięty czubek na płasko
11. I ów ścinek kruszymy na puchaty proszek,
12. Teraz masa - Ubijamy 2 śnieżki [według przepisu na opakowaniu].
Teraz mieszamy z serkiem homo. Na końcu dodajemy żelatynę rozrobioną w
gorącej wodzie. Tak przygotowaną masą obkładamy ciasto
12. Teraz obsypujemy ciasto zielonym puszkiem,
13. Trzeba teraz tylko przystroić serduszko ^^ najlepiej elementami mocno kontrastowymi,
14. Smacznego :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz