sobota, 25 stycznia 2014

Serduszko z mchu i paproci - ciasto szpinakowe


Będąc w Anglii usłyszałem o dziwnym wykorzystaniu owocu granatu - mianowicie jako przybranie ciasta, którego głównym składnikiem jest szpinak. Po próbach udało się sporządzić niniejszy przepis. Dodam od razu, że ciasto jest ciastem na słodko, a jego wygląd onieśmieli nie jeden tradycyjny wypiek. 
Szpinak jest nietypowym składnikiem ciasta - niemniej jest bardzo dobry jeśli chodzi o konsystencje oraz utrzymanie wilgotności. Jeną z jego głównych zalet jest jednak kolor. Dzięki niemu można zrobić naprawdę efektowne wypieki zarówno słodkie jak i obiadowe. Niniejszy przepis jest skierowany do koneserów nie bojących się spróbować czegoś innego i nowego. Na prawdę polecam ten przepis ^^

 



Składniki:

Na ciasto
*450 g mrożonego szpinaku,
*1 szklanka cukru,
*3 jajka,
*1 1/3 szklanki oleju,
*1,5 szklanki mąki pszennej,
* 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
*3 łyżeczki proszku do pieczenia,

Masa i ozdoby :
*2 śmietany śnieżki,
*1 serek homogenizowany,
*3 łyżki żelatyny,
*Granat i liczi,


1. Najpierw rozmrażamy szpinak [ja użyłem szpinaku mrożonego siekanego] i odsączamy porządnie,


2. Teraz ubijamy całe jaka i cukier na sztywną pianę,


3. Dodajemy cały olej [cała masa zgęstnieje bardzo],


 4. Następnie czas na mąkę,




5. Teraz trzeba miksować aż wszystko się dobrze połączy ^^


6. Ostatni i najważniejszy składnik dodajemy na końcu,
 
  
7. Teraz przygotowujemy blaszkę - ciasto oryginalnie jest na tortownicę o średnicy 24 cm. Ja użyłem nowej blachy w kształcie serca ;],

  

 8. Wlewamy do niej ciasto,
 

9. Pieczemy 55-60 minut w 180 stopniach,


10. Po ostudzeniu - należy przekroić wyrośnięty czubek na płasko


 11. I ów ścinek kruszymy na puchaty proszek,


 12. Teraz masa - Ubijamy 2 śnieżki [według przepisu na opakowaniu]. Teraz mieszamy z serkiem homo. Na końcu dodajemy żelatynę rozrobioną w gorącej wodzie. Tak przygotowaną masą obkładamy ciasto

 12. Teraz obsypujemy ciasto zielonym puszkiem,


13. Trzeba teraz tylko przystroić serduszko ^^ najlepiej elementami mocno kontrastowymi,

 
 14. Smacznego :D












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj przepis