W UK natrafiłem na kasztany jadalne - kupiłem i coś się narodziło ^^
Kasztany jadalne kształtem i smakiem różnią się od tych na polskich drzewach. Nigdy wcześniej nie jadłem kasztanów więc byłem ciekawy ich smaku. W zasadzie jeśli miałbym smak do czegoś porównać - to dla mnie czuć było połączenie ziemniaka z orzeszkami włoskimi.
Ciasto kasztanowe ma ów ciekawy smak oraz dobrze się prezentuje i jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Dodatkowo kasztany jadalne coraz częściej pojawiają się na półkach hipermarketów (i to nawet w przystępnych cenach) ;]
polecam :D Należy jednak pamiętać że smakuje najlepiej przynajmniej jeden dzień po przygotowaniu.
*pół kilograma (masa tyczy się kasztanów z łupką) jadalnych kasztanów,
*szklanka mąki,
*3 jajka,
*3/4 szklank cukru,
*1/3 kostki masła,
*proszek do pieczenia,
*szczypta soli,
1. Dobra robotę zaczniemy od kasztanów,
2. Nacinamy kasztany tak jak na zdjęciu,
3. Prażymy na blaszce w temperaturze 200 stopni około 10 minut,
4. Obieramy (najgorsza część roboty),
5. Siekamy sikaczem na drobny pył,
6. W misce umieszczamy jajka z cukrem,
7. I ubijamy na masę,
8. Dodajemy resztę składników ciągle miksując (pamiętając że masło ma być mięciutkie). Kasztany dodajemy na końcu,
10. Smacznego - najlepiej smakuje na następny dzień. Można przełożyć serkiem mascarpone ;]
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz