środa, 28 października 2015

Czekoladowe ciasto budyniowe z jabłkami i śliwkami

Dnia coraz mniej. Na placu królują śliwki i jabłka. Mniam. Trzeba wykorzystać ten fakt :) Dziś przepis specjalnie na dużą blachę. Połączenie jabłka, śliwki i budyniu w chrupiącej czekoladowej ciastowej obwolucie :) Ciasto proste i w zasadzie nie czasochłonne. Więc bez zbędnego pisania zapraszam do wypróbowania przepisu - jak zwykle przedstawiam krok po kroku jak  wykonać to pyszne cudo :D 





Składniki:

Ciasto:
* 4 szklanki mąki,
* 4 łyżki kakao,
* 1 szklanka cukru,
* 400 gramów margaryny,
* 2 łyżki proszku do pieczenia.
* 3 żółtka,
* 1 jajko,

I:
* 2 kilo jabłek,
* 1 kilo śliwek,
* 5 łyżek grysiku,
* 2 budynie waniliowe + 6 łyżeczek cukru,
* 0,5 litra mleka + 0,25 litry mleka do rozpuszczenia budyniu,



1. Składniki na ciasto wkładamy do miski.


2. Wyrabiamy i wkładamy do lodówki.


 3. Śliwki kroimy w połówki, jabłka trzemy na tarce. Do utartych jabłek dodajemy grysik i mieszamy.


4. Budynie gotujemy do chwili uzyskania gęstej masy - studzimy parę minut.


5. Blachę wylepiamy 2/3 ciasta. Na to wykładamy jabłka.

  

6. Na jabłka wylewamy budyń i nakładamy śliwki.


7. Pozostałą 1/3 część ciasta trzemy na tarce na wierzch przyszłego wypieku. Pieczemy 50 minut w temperaturze 170 stopni.


8. Po ostudzeniu, ciasto kroimy i podajemy :) Smacznego Robaczki :D


2 komentarze:

  1. wygląda wyśmienicie :) słodka słodycz
    Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm chętnie zjadłabym takie cudo ;)
    pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj przepis