niedziela, 26 października 2014

Kruchy placek z budyniem i owocami

Po dłuższej nieobecności spowodowanej urlopowaniem się ruszamy pełną parą. I tak bez zbędnego pisania polecam dziś budyń na kruchym cieście z masą smacznych i jeszcze dostępnych owoców ^^ Dodatkowo chciałem zaznaczyć że zdjęcia wzbogaciły się o logo stronki - w pełni projektowane przez Krzysztofa Czachurę - którego polecam jako świetnego grafika - Krzysiek dzięki bardzo :*








Składniki:

Na ciasto:
* 330 gramów mąki pszennej (około 1,5 szklanki),
* 100 gramów cukru,
* szczypta soli,
* 200 gramów schłodzonego masła (kostka),

Wierzch:
* 2 opakowania budyniu waniliowego,
* 600 mililitrów mleka,
* 4 kopiate łyżki cukru,
* 4-5 łyżek konfitury owocowej,
* 300 gramów śmietanki 30%,
* owoce ulubione - około 0,5 kilograma,
 


1. Wszystkie składniki ciasta wkładamy do miski,
 

2. Wyrabiamy dokładnie,
 

3. Wkładamy do lodówki na 30 minut,

 4. Wałkujemy na prostokąt 35 centymetrów długości i 15 centymetrów szerokości,


5. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni,


6. W tym czasie gotujemy 2 budynie w 600 mililitrach mleka z dodatkiem cukru. Następnie studzimy.
  

7. Na przestudzony placek nakładamy konfiturę,


8. I gęsty budyń,


9. Układamy owoce,



10. Ubijamy śmietanę z odrobiną cukru pudru. Ubitą śmietaną zdobimy ciasto. SMACZNEGO :D




2 komentarze:

Drukuj przepis