czwartek, 30 października 2014

Tort dyniowy czyli Happy Halloween Psikus

Halloween już za pasem dlatego trza było coś wykombinować na poczęstunek dla miłych gości. Dziś proponuj dynię, ale nie byle jaką. Jest ona zrobiona z ciasta dyniowego, serka mascarpone i mnóstwa słodyczy. Przepis na nadziewaną słodyczami dynię prezentuję poniżej i mam nadzieję że nie zrazicie się ilością i mnogością składników. Krótki sezon cukierka albo psikusa uważam za otwarty.




 
 

Składniki:
  
Ciasto - składniki podaję na 1 ciasto a potrzebne będą 2 ^^ :
*  100 gramów masła,
* 2 szklanki mąki,
* 1 i 1/4 mąki pszenne,
* 2/5 szklanki oleju,
* 2 jajka,
* 1 szklanka zimnej wody,
* 1 i 1/4 szklanki pure z dyni,
* pół łyżeczki soli,
* pół łyżeczki sody oczyszczonej,
* pół łyżeczki proszku do pieczenia,
* 3 łyżki przyprawy do piernika,

Masa pierwsza:
* 250 gramów serka mascarpone,
* 60 gramów masła,
* 4 łyżki cukru pudru,
* 3 szklanki ścinków z ciasta dyniowego,

Masa druga:
* 150 gramów masła,
* 4 łyżki cukru pudru,
* 2 szklanki ścinków z ciasta dyniowego,

Lukier plastyczny:
* 50 ml wody,
* 3 łyżki glukozy,
* 3 łyżki żelatyny,
* 500 gramów cukru pudru,
* 300 gramów mąki ziemniaczanej,
* Barwniki: pomarańczowy i zielony,


1. Obieramy dynie,


2. Kroimy ją drobno i ścieramy na pure,


3. W jednej misce umieszczamy składniki suche. W drugiej miksujemy jajka, dodajemy olej, stopione masło, pure, a na końcu wodę. 


4. Masę dyniową należy wmiksować w składniki. Wlewamy do foremki i pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni,
 

5. Studzimy,


6. Teraz należy wydrążyć w ciastach tunele,


7.  W misce umieszczamy składniki masy pierwszej i miksujemy,


8. Masę nakładamy do wydrążonego ciasta,


9. Ciasta składamy,

  

10. Składniki masy drugiej umieszczamy w misce i miksujemy,
 
 

11. Obklejamy masą ciasto,


12. Przygotowujemy teraz lukier plastyczny. Doprowadzamy wodę do wrzenia. Dodajemy żelatynę i mieszamy do chwili gdy żelatyna się całkowicie rozpuści. Dodajemy glukozę i mieszamy energicznie. Taką mieszankę wlewamy do miski z mąką  i cukrem (WAŻNE: cukier i mąkę dodajemy stopniowo by uzyskać masę w dotyku przypominającą plastelinę)



 

13. Dodajemy barwniki. Teraz smarując blat olejem musimy rozwałkować lukier,



14. Nakładamy go na ciasto,


15. Nadajemy kształt,


16. I wykańczamy szczegóły barwnikiem,


17. Smacznego,




3 komentarze:

Drukuj przepis