Pierogi to w moim odczuciu jedne z bardziej udanych wynalazków ludzkości. Obyło się w tym roku bez pierogów z truskawkami, gdyż mój brat raczej nie lubi ich. Pierogów z borówkami natomiast zje ile się da ^^. Korzystając ze spokoju niedzieli, dostępu do jagód i odrobiny wolnego czasu postanowiłem zrobić pierogi - lecz nie były to zwykłe zwykłe pierogi. Zapraszam do wypróbowania przepisu na pierogi pasiaste z borówkami / jagodami (oczywiście farsz może stanowić każdy dodatek).
Na około 50 pierogów potrzebujemy niewiele bo tylko:
* 400 gramów mąki (2,5 szklanki),
* 200 mililitrów wrzącej wody (3/4 szklanki),
jedno jajko,
* 50 gramów masła,
* łyżka cukru,
* szczypta soli,
* Farsz - w tym przypadku jagody,
1. Mąkę z jajkiem i masłem wykładamy na blat,
2. Wlewamy wrzącą wodę i mieszamy,
3. Zagniatamy ciasto (musi być elastyczne - jak jest za twarde dodajemy wody, zbyt lepiące dodajemy mąkę),
4. Dzielimy na 2 części - do jednej dodajemy 2 łyżki kakao,
5. Oba blaty należy rozwałkować i położyć na sobie,
6. Z Ciasto zwijamy w roladę,
7. Kroimy na 1,5 - 2 centymetrowe plasterki,
8. Każdy plasterek należy dobrze rozwałkować,
9. Nałożyć farsz,
10. I zalepić,
11. Gotowe pierożki należy wrzucić do gotującej się, posolonej wody - i gotować około 4-5 minut,
12. A na koniec najlepsze - wyciągamy i jemy ze smakiem ^^
W moim odczuciu tez...
OdpowiedzUsuń:D
Nie jadlam takich prawdziwych, jagodowych cale lata... A pasiasty akcent nie zaszkodzi! ;)
ympatyczne placuszki! :) Mnie nawet specjalnie przekonywac do takowych nie trzeba - wiem, na 100%, ze beda przebojem!
:)
Bardzo mi milo, ze jestes w akcji dziecinnej na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
O takich pierogach jeszcze nie słyszałam ;) Wyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńPrzepis dodaję do akcji
Pozdrawiam :)