W koszyczku znalazłem pełno jabłek. były już mocno dojrzałe i nie wytrzymałyby wiele czasu. Postanowiłem je spożytkować. Racuchy odpadły - bo niedawno były na obiad. Ryż z jabłkami się przejadł. Ale w barku jest jeszcze spirytus i wódka. Dodatkowo w szafce w kuchni znalazłem cynamon, w każdej formie - i mielony i w formie kory. Nalewka jabłkowa z cynamonem doprawiona brązowym cukrem - to wyzwanie na dziś. Wyszło mocno aromatycznie i słodziutko :)) Zapraszam :)
Składniki na pół litra:
* 200 mililitrów spirytusu,
* 150 mililitrów wódki,
* 1 szklanka wody przegotowanej,
* 60 gramów cukru brązowego,
* 4-5 sporych jabłek,
* 2 laski kory cynamonu,
* 3 łyżki cynamonu w proszku.
1. Jabłka ścieramy na tarce na cieniutkie plastry,
2. Do słoja wkładamy jabłka, cynamon i zasypujemy cukrem.
3. Zalewamy alkoholami z wodą i odstawiamy na parę tygodni (przynajmniej 4) - pamiętając, by co jakiś czas dobrze przemieszać całość.
4. Po tym czasie całość filtrujemy i rozlewamy do butelek - Smacznego :)
Czym filtrujesz nalewkę?
OdpowiedzUsuń