Przepis ten jest modyfikacją znanego szeroko przepisu na ciasto z kaszy manny. Postanowiłem wyeliminować trochę tłuszczu i zastąpiłem kupne biszkopty - własnoręcznie wykonanymi blatami biszkoptowymi. Przepis został przeze mnie wykonany z okazji urodzin - i cieszył się dużym wzięciem (nawet u osób nie przepadających za kaszką). Polecam ten przepis - w zasadzie nie można go zepsuć - a i jest pewność że nie wyjdzie zakalec ^^ Zapraszam
Składniki:
Na Ciasto
* 8 jajka,
* 100g masła - 1/2kostki,
* 1 szklanki cukru,
* 1 i 1/2 szklanki mąki,
* łyżeczka proszku do pieczenia,
Na masę z kaszy manny,
* 1 lit mleka,
* szklanka (z kopczykiem) kaszy manny,
* 1 szklanka cukru,
* 180 gramów masła,
* 1 kopiata łyżka żelatyny,
* 3 łyżki kakao
1. Masło na małym ogniu i dajemy do przestygnięcia,
2. Jajka dzielimy na białka i żółtka,
3. Białka ubijamy z połową cukru na sztywną pianę,
4. Żółtka ubijamy z resztą cukru i proszkiem do pieczenia na sztywną masę,
5. Za pomocą łyżki/mieszadła, łączymy pianę z masą żółtkową,
6. Dodajemy i mieszamy roztopione masło,
7. I przesianą mąkę,
8. Przygotowujemy 2 blaszki o wymiarach - wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy równomiernie ciasto i pieczemy w 180 stopniach przez 8-10 minut,
9. Topimy w mleku (zostawiamy pół szklanki) 3/4 kostki masła i 1 kopiatą łyżkę żelatyny,
10. W zostawionym w szklance mleku rozrabiamy kakao, które następnie wlewamy do gotującego mleka,
11. Odmierzamy szklankę kaszy manny,
12. Dodajemy do gotującej się masy kakaowej i energicznie mieszamy do chili zgęstnienia - odstawiamy do wystygnięcia,
13. Na jeden z biszkoptów wykładamy równomiernie masę z kaszy,
14. I przykrywamy drugim, Wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny,
15. Smacznego :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz