Mój Tata - który jest nieopisanym fanem bakali - kręcił ostatnio nosem, że moje muffiny są tylko czekoladowe, z czekoladą, z barwnikami, z ... i tak dalej. Dlatego specjalnie dla niego powstały muffiny keksowe - z masą bakalii ^^. Przepis dedykuję wszystkim wielbicielom bakali.
Składniki na 10-12 muffin:
* 2 szklanki mąki,
* 1/2 szklanki cukru,
* 1 szklanka mleka,
* 1/4 szklanka oleju,
* pół łyżeczki soli,
* pół łyżeczki proszku lub sody,
* szklanka bakalii + łyżka mąki,
1. Składniki suche wsypujemy do miski i mieszamy łyżką,
2. Następnie dodajemy składniki mokre,
3. Mieszamy energicznie,
4. Bakalie obtaczamy w łyżce mąki,
5. Następnie musimy je wmieszać w ciasto,
6. Ciasto nakładamy do papilotek,
7. Pieczemy 25 minut w temperaturze 160 stopni,
8. SMACZNEGO :D
W przeoisie nie ma jajek a na zdj są.
OdpowiedzUsuńA co z jajkami?
OdpowiedzUsuń