Na specjalne zamówienie postanowiłem rozpracować przepis na babeczki z czekoladowym kremem. Babeczki wyszły kruche i delikatne. Krem natomiast jest mocno czekoladowy, lekko złamany dżemem. Polecam ten przepis gdy organizujesz przyjęcie, posiadówkę, domówkę. Nie ma co więcej pisać, czas je wykonać ^^
Ciasto:
* 8 dag cukru (1/3 szklanki)
* 25 dag mąki pszennej (półtora szklanki)
* 12 dag masła w temperaturze pokojowej
* 1 jajko
* 2 łyżki zimnej wody
* 25 dag mąki pszennej (półtora szklanki)
* 12 dag masła w temperaturze pokojowej
* 1 jajko
* 2 łyżki zimnej wody
Masa:
* 20 dag mlecznej czekolady,
* 8 dag cukru,
* 10 dag masła,
* 200 ml śmietany 30%,
* 2 żółtka,
* 3 łyżki żelatyny,
* Ulubiony dżem,
1. Składniki na ciasto wkładamy do miski
2. Wyrabiamy,
3. Chłodzimy w lodówce minimum 3 godziny,
4. Po wyjęciu z lodówki od razu wałkujemy na grubość około pół centymetra,
5. Wylepiamy ciastem foremki do babeczek,
6. Pieczemy. Przez pierwsze 10 minut pieczemy babeczki z obciążeniem (może to być ryż w foli), a następnie pieczemy jeszcze 15 minut bez obciążenia,
7. Międzyczasie topimy czekoladę, masło i cukier (na parze),
8. Do ostudzonej masy dodajemy ubitą wcześniej śmietankę,
9. I żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie,
10. Na spód babeczki nakładamy konfiturę,
11. I zdobimy lekko ścinającym się, sztywnym kremem czekoladowym ( ja użyłem szprycy cukierniczej), SMACZNEGO :D
Jak uroczo wyglądają!
OdpowiedzUsuńŚliczne maleństwa, pyszne musiały być :)
OdpowiedzUsuńSą słodkie - ale nie za bardzo ^^ smakowały do ostatniego okruszka ;]
OdpowiedzUsuń