Postanowiłem pobawić się pod namową kolegi Lindala (dzięki za pomysł) w połączenia słodkiego świata znanego z Jaskini Smaku Bolozaura i świata gier planszowych ^^ Pierwszy przepis z tej serii dedykuję jednak samemu Lindalowi. Jest autorem nowej, dopiero raczkującej, ale świetnie zapowiadającej się stronki o grach - BOARD TO BE WILD. Zapraszam więc do spróbowania przepisu na tort czekoladowy nasączony wiśniówką - a dla odważnych można wykonać go tak jak ja - czyli jako logo BOARD TO BE WILD ^^
Składniki na tortownicę o średnicy 24 centymetry:
CIASTO:
*150 gramów masła
* 160 gramów cukru,
* 180 gramów czekolady deserowej,
* 8 jajek,
* 30 gramów cukru pudru,
* 150 gramów mąki pszennej,
* łyżeczka proszku do pieczenia,
* 150 gramów marmolady do przełożenia biszkopta,
* opcjonalnie wiśniówka i woda do nasączenia biszkoptu,
MASA MAŚLANA (do obtoczenia tortu):
* 200 gramów masła (musi być masło),
* szklanka cukru pudru,
LUKIER PLASTYCZNY:
* 35 mililitrów wody,
* 2 łyżki żelatyny,
* 2 łyżki glukozy,
* 300 gramów cukru pudru,
* 150 gramów mąki ziemniaczanej,
*barwniki spożywcze według uznania - ja użyłem czarnego,
1. Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywną pianę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej,
2. Masło ucieramy mikserem około 3 minuty,
3. Dodajemy czkoladę,
4. I żółtka - cały czas miksując,
5. Na koniec dodajemy cukier i miksujemy całość następne 3 minuty,
6. Na koniec na najniższych obrotach dodajemy pianę z białek, mąkę z proszkiem oraz cukier puder,
7. Pieczemy 55 minut w temperaturze 170 stopni,
8. Wyznaczamy linie hexa,
9. Biszkopt dzielimy na pół. Ciasto można nasączyć wodą z cytryną lub rozcieńczoną wiśniówką,
10. Następnie nakładamy marmoladę,
11. Znowu nakładamy na siebie warstwy i ścinamy boki tak by wyszedł nam kształt hexa,
12. Ciasto należy teraz przygotować do nałożenia lukru plastycznego. Najlepsza do tego jest masa maślana przygotowana w następujący sposób.Miękkie masło miksujemy na puszystą masę,
13. Dodajemy cukier puder i kontynuujemy miksowanie jeszcze przez 30 sekund,
14. Przygotowaną masą smarujemy tort,
15. Zagniatamy lukier plastyczny i dzielimy go na 1/3 (część biała) i 2/3 (część do której trzeba dodać czarny barwnik. Sposób wykonania lukru krok po kroku znajduje się tu http://bolozaurowesmaczki.blogspot.com/2014/10/tort-dyniowy-czyli-happy-halloween.html
16. Czarny lukier wałkujemy na oleju i okrywamy całe ciasto,
17. Białą część wałkujemy,
18. I wycinamy wzór na kształt zadrapań,
19. Zwilżone wodą kawałki białego lukru nakładamy na ciasto,
20. Po nocy w lodówce tort jest gotowy do zjedzenia - SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz