Dyniowy sezon jeszcze trwa, choć patrząc na pogodę za oknem, można w to zwątpić. Póki jednak mam zapas puree z dyni, to należy je jak najlepiej wykorzystać :) w tym celu chciałem się z Wami podzielić przepisem na racuszki dyniowe. Racuszki jednak nie będą zwyczajne, a drożdżowe. Jabłko i dynia świetnie się łączą ze sobą dając obłędnie smakowitą kombinację. Zapraszam :)
Składniki na obiadek dla 2-3 osób:
* 4 łyżki puree z dyni (jak je zrobić?),
* 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
* 2 jaja,
* 2 łyżki cukru (lub wg. uznania),
* 30 gramów drożdży,
* 1 i 1/2 szklanki mleka,
* 2 duże obrane jabłka,
* opcjonalnie rodzynki
1. Składniki na ciasto mieszamy z zaczynem (drożdże rozpuszczone w mleku z cukrem) i miksujemy przez 1 minutę.
2. Teraz dodajemy jabłka starte na tarce z dużymi oczkami i rodzynki o ile się na nie zdecydujemy. Mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na 25 minut.
3. Wyrośnięte ciasto nakładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy. Należy tak dobrać "wielkość ognia" by placuszki mogły się bez przypalenia, smażyć po 2 minuty po jednej stronie.
4. Usmażone racuszki nadają się do natychmiastowego konsumowania :) SMACZNEGO
Teraz jest sezon na jabłka to i racuchy się zrobi :)
OdpowiedzUsuń