Powoli na Kleparzu zaczynają królować czereśnie - słodziutkie, czerwone z zielonymi ogonkami. Ostatnio rodzice przynieśli do domu całe ich multum. Postanowiłem, że coś uszczknę i wykorzystam do zrobienia ciasta :D Tak oto powstała tarta czereśniowa w typie czarnego lasu :) Oznacza to, że czereśnie zostały otulone czekoladową pianką. Ciasto na tarte wykonałem z mąki pszennej i mąki krupczatki, dlatego i spód i kruszonka, są kruche i rozpływające się w ustach :D Wypróbuj ten przepis samemu :)
Składniki na tartę o średnicy 24 centymetrów:
Ciasto:
* 150 gramów mąki pszennej,
* 150 gramów mąki krupczatki,
* 150 gramów margaryny,
* proszek do pieczenia,
* 4 żółtka,
* 4 łyżki cukru.
Pianka budyniowa,
* 4 białka,
* 60 gramów budyniu czekoladowego,
* 3/4 szklanki cukru,
*1/2 szklanki oleju.
Czereśnie
1. Składniki na ciasto umieszczamy w misce i zagniatamy. Następnie dzielimy ciasto na 2/3 i 1/3. Większą częścią ciasta wylepiamy formę do tarty, nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 min w 180 stopniach. Mniejszą część ciasta mrozimy.
2. Czereśnie drylujemy.
3. Białka ubijamy z cukrem na sztywną masę. Następnie ciągle ubijając, dodajemy budyń. Na końcu musimy jeszcze tylko zmiksować powstałą pianę, z olejem.
4. Na całkowicie przestudzoną tartę, wylewamy masę.
5. Nakładamy czreśnie.
6. Na tak przygotowaną tartę, ścieramy na tarce zamrożoną małą część ciasta.
7. Pieczemy kolejne 35 minut w temperaturze 170 stopni.
8. Tartę studzimy i odkładamy do lodówki na minimum 3 godzinki. Po tym czasie kroimy i jemy :D
Smacznego!!!
Z moimi ukochanymi czereśniami, musiało smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuń