Dzisiaj chciałem podzielić się wariacją kilku przepisów mojego autorstwa. Będzie mocno czekoladowo i ajerkoniakowo. Wykonanie torciku według tego przepisu jest może czasochłonne, ale zostanie nagrodzone, mam nadzieję, podczas wieczornej herbatki lub wizyty gości :) Ajerkoniak wykorzystany w przepisie zrobiłem sam (opublikuję wkrótce), ale taki sklepowy także się świetnie nadaje. Nie pozostaje mi nic innego,jak zaprosić do wypróbowania przepisu.
Składniki na torcik o średnicy 24 centymetry:
Czekoladowe cisto bez mąki:
* 7 jajek,
* 150 gramów masła,
* 150 gramów gorzkiej czekolady,
* 2 kopiate łyżki kakao,
* 150 gramów cukru,
Pianka ajerkoniakowa,:
* 500 gramów serka mascarpone,
* 450 mililitrów ajerkoniaku,
* 4 łyżki cukru pudru,
* 100 gramów białej czekolady,
* 3 łyżki żelatyny,
Śmietanowe różyczki:
* 400 mililitrów śmietany 30%,
* 2 łyżki żelatyny,
Ponadto:
* 2 duże opakowania rurek :) - można je zastąpić biszkoptami
1. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Dno smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą bądź grysikiem.
2. Masło z czekoladą topimy w kąpieli wodnej, lub mikrofalówce.
3. Czekamy aż ostygnie.
4. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę.
5. Żółtka należy teraz dokładnie zmiksować z kakao. Następnie dodać cukier, a na końcu czekoladę z masłem.
6. Teraz musimy delikatnie wmieszać pianę z białek.
7. Spód wkładamy do nagrzanego piekarnika (170 stopni), na koło 25- 30 minut,
8. Międzyczasie kroimy rurki
9. i wbijamy w ostudzone ciasto czekoladowe.
10. Teraz pianka. Serki miksujemy z cukrem pudrem.
11. Dodajemy (bardzo powoli bo masa się zważy) ajerkoniak, roztopioną białą czekoladę, a na końcu żelatynę (rozrobioną w gorącej wodzie).
12. Masę wylewamy na ciasto i dajemy do schłodzenia do lodówki.
13. Śmietanę ubijamy na sztywno i również dodajemy do niej na koniec żelatynę (rozrobioną w gorącej wodzie).
14. Zdobimy torcik według uznania,
15. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz