Nutella to coś za czym przepadają zarówno dorośli jak i dzieci. Niestety w kremie takim jest zaledwie 15 % orzechów. Mało - jak dla mnie, ponieważ posmak orzechowy, to to co lubię w tej słodyczy najbardziej. Nie martwcie się jeśli też tak macie - ponieważ dziś, właśnie dla WAS wrzucam przepis na domowy krem czekoladowo orzechowy. Zapraszam :D
Składniki na słoiczek półlitrowy:
* 200 gramów ulubionych orzechów,
* 100 gramów cukru pudru,
* 150 gramów mlecznej czekolady,
* 175 mililitrów śmietany 30%,
* 4 łyżki kakao,
1. Orzechy miksujemy blenderem - przez około 4-6 minut (do chwili uzyskania kleistej, tłustej masy orzechowej),
2. Dodajemy cukier puder oraz kakao i ponownie miksujemy,
3. Następnie dodajemy pokruszoną czekoladę i wlewamy wrzącą śmietanę,
4. Ponownie miksujemy do chwili uzyskania gładkiej konsystencji,
5. Przelewamy do słoiczka i studzimy,
6. Ja dodałem do kremu kilka pokruszonych grubo orzechów ( by coś chrupało ) ^^ SMACZNEGO :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz