Halloween już za pasem dlatego trza było coś wykombinować na poczęstunek dla miłych gości. Dziś proponuj dynię, ale nie byle jaką. Jest ona zrobiona z ciasta dyniowego, serka mascarpone i mnóstwa słodyczy. Przepis na nadziewaną słodyczami dynię prezentuję poniżej i mam nadzieję że nie zrazicie się ilością i mnogością składników. Krótki sezon cukierka albo psikusa uważam za otwarty.
Składniki:
Ciasto - składniki podaję na 1 ciasto a potrzebne będą 2 ^^ :
* 100 gramów masła,
* 2 szklanki mąki,
* 1 i 1/4 mąki pszenne,
* 2/5 szklanki oleju,
* 2 jajka,
* 1 szklanka zimnej wody,
* 1 i 1/4 szklanki pure z dyni,
* pół łyżeczki soli,
* pół łyżeczki sody oczyszczonej,
* pół łyżeczki proszku do pieczenia,
* 3 łyżki przyprawy do piernika,
Masa pierwsza:
* 250 gramów serka mascarpone,
* 60 gramów masła,
* 4 łyżki cukru pudru,
* 3 szklanki ścinków z ciasta dyniowego,
Masa druga:
* 150 gramów masła,
* 4 łyżki cukru pudru,
* 2 szklanki ścinków z ciasta dyniowego,
Lukier plastyczny:
* 50 ml wody,
* 3 łyżki glukozy,
* 3 łyżki żelatyny,
* 500 gramów cukru pudru,
* 300 gramów mąki ziemniaczanej,
* Barwniki: pomarańczowy i zielony,
1. Obieramy dynie,
2. Kroimy ją drobno i ścieramy na pure,
3. W jednej misce umieszczamy składniki suche. W drugiej miksujemy jajka, dodajemy olej, stopione masło, pure, a na końcu wodę.
4. Masę dyniową należy wmiksować w składniki. Wlewamy do foremki i pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni,
5. Studzimy,
6. Teraz należy wydrążyć w ciastach tunele,
7. W misce umieszczamy składniki masy pierwszej i miksujemy,
8. Masę nakładamy do wydrążonego ciasta,
9. Ciasta składamy,
10. Składniki masy drugiej umieszczamy w misce i miksujemy,
11. Obklejamy masą ciasto,
12. Przygotowujemy teraz lukier plastyczny. Doprowadzamy wodę do wrzenia. Dodajemy żelatynę i mieszamy do chwili gdy żelatyna się całkowicie rozpuści. Dodajemy glukozę i mieszamy energicznie. Taką mieszankę wlewamy do miski z mąką i cukrem (WAŻNE: cukier i mąkę dodajemy stopniowo by uzyskać masę w dotyku przypominającą plastelinę)
13. Dodajemy barwniki. Teraz smarując blat olejem musimy rozwałkować lukier,
14. Nakładamy go na ciasto,
15. Nadajemy kształt,
16. I wykańczamy szczegóły barwnikiem,
17. Smacznego,
Genialne to ciacho! :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne
OdpowiedzUsuńextra!
OdpowiedzUsuń