Z okazji urodzin Bolozaurowej mamy powstało ciasto urokliwe w swej prostocie i mega pyszne. Połączenie bananów i czekoladowego musu było strzałem w dziesiątkę. Dodatkowo postanowiłem stworzyć kruche ciasto aromatycznie bananowe. Jak ? otóż w przepisie znajdziesz wszystko krok po kroku - i nie pozostaje mi nic innego, jak zaprosić do stworzenia własnej czekoladowej, mocno bananowej tarty :)
Składniki na tartę o średnicy 24 centymetrów:
Kruche ciasto:
* 100 gramów mąki pszennej,
* 100 gramów mąki krupczatki,
* 70 gramów cukru pudru,
* 120 gramów masła,
* 1 budyń bananowy,
* 1 jajko,
Mus czekoladowy:
* 200 gramów mascarpone,
* 400 gram śmietanki 30%,
* 250 gramów czekolady (polecam deserową),
* 4 łyżki cukru pudru,
* 1 łyżka masła,
Dodatkowo:
* czekolada do dekoracji,
* 3 banany.
1. Składniki na ciasto zagniatamy. Wylepiamy nim formę. Foremkę z ciastem wkładamy na 1 godzinkę do lodówki. Po tym czasie pieczemy z obciążeniem (przez 20 minut) i bez obciążenia (kolejne 5-7 minut).
2. Śmietanę 30% ubijamy z 4 łyżkami cukru pudru.
3. Na przestudzoną tartę, kładziemy banana.
4. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej z masłem. Gdy czekolada stygnie, miksujemy bitą śmietanę z mascarpone. Teraz do całości dodajemy roztopioną czekoladę.
4. Miksujemy - tak powstanie puszysty mus.
5. Mus przekładamy na tartę.
6. Na tartę można też zetrzeć (na tarce) czekoladę :)
7. Schłodzoną (minimum 4 godziny) tartę, kroimy i podajemy gościom. Uwaga silnie uzależnia :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz