Ciasto z jabłkami miało być naprawdę duże ....., ale nie ma co się nad tym zastanawiać - nieudanego biszkoptu zostało jeszcze sporo. Zrobiłem już trufle / ziemniaczki (przepisu należy szukać na blogu), ale co można zrobić w takiej sytuacji gdy ciasto biszkoptowe opadło, jest za małe, czy nie udało się w ogóle. Myślałem, myślałem i wymyśliłem. Kiedyś Babcia robiła pyszny deser z dużą ilością bakali. Do tego Blok czekoladowy (bo tak się nazywa ten deser) jest mocno czekoladowy. Babcia używała zawsze pokruszonych herbatników typy ptiber, ja natomiast spróbowałem użyć mojego gniotka. Co z tego wyszło sprawdzicie właśnie tu.
Składniki na formę do babki z kominem, 26 centymetrów średnicy,
* 150 gramów nieudanego w tym przypadku biszkoptu
lub
* 100 - 150 gramów herbatników typu ptiber,
*100 gramów mleka w proszku,
* 90 gramów cukru,
* 150 gramów masła,
* 2 kopiate łyżki kakao,
* 3/4 szklanki mleka,
* bakalie (ja użyłem szklankę migdałów i pół szklanki rodzynek),
1. Biszkopt kroimy w drobną kosteczkę,
2. Do miski wsypujemy bakalie, biszkopt i mleko w proszku,
3. Mleko, masło, kakao i cukier doprowadzamy do wrzenia,
4. Masę maślaną (jeszcze ciepłą), dodajemy do bakalii i mieszamy energicznie,
5. Gotową masę wlewamy do formy (sylikonowa nie wymaga stosowania folii spożywczej),
6. Po 3 godzinach w lodówce, możemy wyjąć deser,
7. Kroimy i od razu rzucamy się na pyszne bakaliowe batoniki czekoladowe ^^ SMACZNEGO
świetny przepis!
OdpowiedzUsuń