Oto przepis na moje popisowe Czekoladowe ciasto sufletowe. Jest to
ciasto składające się z małej liczby składników. Co ciekawo mimo braku mąki i
tłuszczu jest ono pulchne i leciutkie. Jest mocno czekoladowe, dlatego dobrze
komponuje się ze słodkimi konfiturami i bitą śmietaną 30%. Jest to przepis
złudnie prosty – ciasta sufletowe wymagają jednak zdecydowania i pewnej
szybkości ich wykonywania. Dodatkowy wymóg jest taki by nikt nie krzyczał,
tupał, biegał, itp. przy piekarniku podczas pieczenia (bo ciasto opadnie). Należy również pamiętać że ciasto bardzo
wyrasta, a po wyciągnięciu znacznie opada – jest to naturalne ponieważ nie ma
mąki, która by utrzymywała strukturę. Mimo wszystko jest lekkie i zaledwie
jeden kawałek może doprowadzić do przesłodzenia.
Do wykonania ciasta o średnicy 20, max. 22 centymetrów potrzebne nam będzie:
* 6 całych, dużych jaj (albo 7 jajek wielkości M),
*100g cukru brązowego (ważne by był brązowy),
*400g czekolady deserowej lub mocno gorzkiej (według uznania),
* 200ml śmietany 30%,
* 50ml dobrej jakości rumu,
1. Zaczynamy od ubicia jajek z cukrem. Długo. 5 minut minimum,
2. Równocześnie z ubijaniem roztapiamy czekoladę i chłodzimy,
3. Do ubitych jajek dodajemy po łyżeczce czekoladę (po dodaniu każdej porcji wymiksować dobrze)
4. Do masy czekoladowo jajecznej dodajemy śmietanę (nie ubitą wcześniej) i rum. Pamiętajmy że po dodaniu śmietany należy miksować jak najkrócej (tylko do tego czasu aż składniki się dobrze połączą),
5. Ciasto przenosimy do tortownicy,
6. Tortownicę otaczamy folią aluminiową i wkładamy do większej formy zalanej wodą.
7. Pieczemy godzinę w temperaturze 170 stopni,
8. Gdy będziemy studzić ciasto opadnie - ale to normalne, chłodzimy przez noc,
SMACZNEGO !!!
Czekoladowa rozpusta... Boskie!
OdpowiedzUsuńPolecam ;] - od czasu do czasu można sobie pozwolić ^^
Usuń