Menu Obrazkowe

wtorek, 11 marca 2014

Karmazynowe ślimaczki na piance

Dzień kobiet co prawda za nami, ale ciasto które chciałem zaproponować nadaje się świetnie na różnego typu okazje. Ciasto to jest ładne w formie i delikatne w smaku. Sposób jego wykonania jest dwufazowy i pamiętać należy że smakuje najlepiej na drugi dzień. Dlatego po przyjściu z pracy należy zakasać rękawy, wyciągnąć składniki zakupione wcześniej w ulubionym sklepie i .... a właśnie zacznijmy od składników.


rolada, galaretka, na dzien kobiet
rolada, galaretka, na dzien kobiet
 
\

Składniki:
NA ROLADĘ:
* 4 jajka,
* 50g masła - 1/4 kostki,
* 1/2 szklanki cukru,
* 3/4 szklanki mąki,
* łyżeczka proszku do pieczenia,
* 2 galaretki,
* woda,

NA KREM:
* 500 ml śmietany 30%,
* 500 ml serków homogenizowanych,
* 2-3 łyżki żelatyny,

1. Na początku rozrabiamy galaretki w 750ml wody (3 szklanki) i dajemy do stężenia,

 

2. W tym czasie topimy masło na małym ogniu i dajemy do przestygnięcia,

 

3. Jajka dzielimy na białka i żółtka,

 

4. Białka ubijamy z połową cukru na sztywną pianę,
 


 
 

5. Żółtka ubijamy z resztą cukru i proszkiem do pieczenia na sztywną masę,
 
 

6. Za pomocą łyżki/mieszadła, łączymy pianę z masą żółtkową,

 

7. Dodajemy i mieszamy roztopione masło,
 
 

8. I przesianą mąkę,



9. Blaszkę 40x45 cm przykrywamy papierem do pieczenia, wylewamy równomiernie ciasto i pieczemy w 180 stopniach przez 8-10 minut,



10. Biszkopt przewracamy i oddzielamy od papieru na którym się piekł,



11. Następnie jeszcze lekko ciepły rolujemy - i tak zostawiamy do odtygnięcia,

  

12. Gdy galaretka będzie się ścinała - uwaga jest to moment w, którym jest już prawie w formie stałej - nie może być lejąca !!!! ja za pierwszym razem popełniłem błąd i się zdenerwowałem rezultatem :P - wykładamy na ciasto (UWAGA PRZENOSIMY CIASTO NA FOLIĘ) i rolujemy.


13. Zrolowane ciasto należy przestudzić w lodówce - do pełnego ścięcia się galaretki,

 

14. Przygotujmy teraz miskę - miska wielkości takiej jak uznamy za stosowne - ja użyłem miski o średnicy 30cm. Miskę ów wykładamy folią (jeśli ten krok ominiemy to później czeka nas niespodzianka),


15. Na dno układamy pokrojoną na 1-2 centymetrowe kawałki,

 16. Czas na ..... no na co ? of kors na krem. Krem to nic innego jak śmietana 30stka ubita na sztywno (nie zrób masła), do której po ubiciu dodajemy serki i żelatynę rozpuszczoną w odrobinie wrzątku,


17. Gotową masę wlewamy do miski - jeśli starczy roladowych ślimaczków można z nich utworzyć jedną poprzeczną warstwę,


18. Na górze (która w przyszłości będzie dołem ciasta) też układamy ślimaczki. Całość tak przygotowaną nakrywamy folią i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. 

 19. Przed podaniem musimy usunąć folię i - co wydaje się proste- wykopyrtąć ciasto ^^ - dodatkowo ja wetknąłem w ciasto kilka rodzynek w czekoladzie .

SMACZNEGO :D


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz